Het USC heeft de afgelopen tijd belangrijke stappen gezet in de gewenste cultuurverbetering. Dit intensieve proces heeft geleid tot verbeteringen op verschillende niveaus binnen de vereniging. Tegelijkertijd erkennen we dat cultuurverbetering een geleidelijk proces is dat tijd, voortdurende aandacht en inzet vereist. Deze inspanningen zullen in de komende periode worden voortgezet. Ook de UU/HU erkennen de goede voortgang van de plannen. https://www.uu.nl/nieuws/maatregelen-usc-in-de-loop-van-2025-stapsgewijs-opgeheven

Graag delen wij met u de stappen die de afgelopen tijd gezet zijn.

 

Met de plannen voor cultuurverbetering heeft het USC een helder uitgangspunt: het creëren van een veilige omgeving waarin respectvolle omgangsvormen vanzelfsprekend zijn. Deze ambitie reikt verder dan de muren van de sociëteit en omvat ook de omgangsvormen in verenigingshuizen, evenals het gedrag van leden in bredere zin.

Om deze doelstellingen te bereiken, zijn zeven kernprogramma’s ontwikkeld:

  • Kernwaarden definiëren en uitdragen
  • Versterken van de aanspreekcultuur
  • Verbeteren van de cultuur binnen verenigingshuizen
  • Stimuleren van voorbeeldgedrag bij ouderejaars
  • Garanderen van respectvolle omgangsvormen
  • Blijvend werken aan mentaal welzijn
  • Vernieuwen van de kennismakingstijd en gedragscode
     

Meer informatie over het verbeterplan is te vinden onder het kopje “Verbeterplan rondom respectvolle omgangsvormen”:https://www.usc.nl/vereniging/nieuws/respectvolle-omgangsvormen.

 

Kernwaarden als fundament

Samen met de leden zijn negen kernwaarden geformuleerd die voortaan als leidraad dienen voor alle activiteiten. Deze kernwaarden worden actief uitgedragen en spelen een centrale rol tijdens de kennismakingstijd. Nieuwe leden maken direct kennis met de essentie van het USC en leren hoe zij zelf kunnen bijdragen aan deze waarden en cultuur: https://www.usc.nl/vereniging/kernwaarden.

 

Aanspreekcultuur

Een sterke aanspreekcultuur is een essentieel onderdeel van het verbeterplan. Leden worden gestimuleerd elkaar, ongeacht hun rol, aan te spreken wanneer dat nodig is. Dit versterkt wederzijds respect, verantwoordelijkheid en een veilige omgeving.

In verschillende verbanden, zoals huizen, jaren en jaarclubs, wordt continu gewerkt aan het bespreekbaar maken van gewenst gedrag. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de leidraad van de Universiteit Utrecht: afspreken, uitspreken, bespreken, aanspreken. Het belang van een aanspreekcultuur krijgt al aandacht tijdens de kennismakingstijd, zodat leden vanaf het begin kritisch en constructief leren omgaan met gedrag binnen de vereniging.

 

Cultuur binnen verenigingshuizen

Het verbeteren van de cultuur binnen verenigingshuizen is een complex, maar belangrijk onderdeel van de verbeterplannen. Om dit te realiseren, worden onder andere conventen georganiseerd waarin gastsprekers het belang van een gezonde huizencultuur en een veilige omgeving benadrukken. Daarnaast hebben alle verenigingshuizen een vernieuwde gedragscode ondertekend, die zichtbaar in de huizen is opgehangen.

 

Voorbeeldgedrag ouderejaars

Van ouderejaars wordt verwacht dat zij zich bewust zijn van hun invloed en een actieve bijdrage leveren aan een positieve cultuur binnen de vereniging. Dit wordt ondersteund door jaarlijkse bijeenkomsten, waarin de rol en verantwoordelijkheid van ouderejaars wordt besproken en ruimte wordt geboden voor het delen van ideeën en ervaringen om de cultuur verder te versterken.

 

Respectvolle omgangsvormen en mentale gezondheid

Het USC blijft zich richten op het versterken van een cultuur van respect, openheid, gelijkwaardigheid en verantwoordelijkheid. Dit wordt bereikt door:

  • Het stimuleren van een aanspreekcultuur, wat een veilige en respectvolle omgeving bevordert.
  • Een (anoniem) meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag, waar leden terechtkunnen om eventuele misstanden te melden.
  • Het verbeteren van de cultuur binnen verenigingshuizen door gerichte programma’s en gesprekken.
  • De structurele aandacht voor mentaal welzijn via initiatieven zoals de ‘Ben-je-oké’-campagne.

Samenwerking met de UVSV

In samenwerking met de UVSV zijn initiatieven opgezet om een inclusieve en respectvolle verenigingscultuur te bevorderen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • De welzijnsweek, gericht op mentale gezondheid, afgesloten met een gezamenlijke sportdag.
  • Professionele gesprekken onder leiding van experts over gewenst en ongewenst gedrag, inclusief thema’s als seksualiteit.

Daarnaast houdt een onafhankelijke begeleidingscommissie, bestaande uit voornamelijk vrouwen, toezicht op de voortgang van het verbeterplan en de naleving van gemaakte afspraken. Deze commissie evalueert kritisch-constructief en geeft advies, waarmee het proces verder wordt versterkt.

 

Vernieuwde kennismakingstijd

De kennismakingstijd speelt een cruciale rol in het introduceren van nieuwe leden aan de kernwaarden en cultuur van de vereniging. Tijdens deze periode wordt uitgebreid aandacht besteed aan onderwerpen zoals gewenst en ongewenst gedrag, mentale gezondheid, gelijkwaardigheid en respectvolle omgangsvormen, met specifieke nadruk op respectvolle omgang met vrouwen.

Door deze thema’s vanaf het begin centraal te stellen, wordt nieuwe leden bewust gemaakt van hun rol en verantwoordelijkheid in het versterken van de waarden van de vereniging. Op deze manier dragen zij vanaf dag één bij aan een veilige en inclusieve omgeving.

 

Onze inzet voor de toekomst

Deze programma’s vormen een stevige basis voor verdere verbetering en preventie. Tegelijkertijd erkent het USC de complexiteit van cultuurverbetering binnen een grote en diverse groep jonge mensen.

Dit verwerpelijke incident heeft geleid tot een diepgaande reflectie binnen de vereniging. Het USC is ervan overtuigd dat de geïnitieerde programma’s zullen bijdragen aan een gezonde huizencultuur en respectvolle omgangsvormen. De komende jaren blijft het USC zich onverminderd inzetten om deze positieve verandering te realiseren.

 

Rector et Senatus Veteranorum