Probleemsituaties

We hebben de huisbewoners (toendertijd) gevraagd om een stukje te schrijven over hun ervaringen in hun nieuwe studentenhuis in het Sticht. Helaas hebben sommige studentenhuizen ook te kampen met problemen met vergunningen, een huisbaas of andere omstandigheden die ervoor zorgen dat ze op (lange) termijn hun pand moeten verlaten. Zie hieronder de situaties waar sommige leden nu mee te maken hebben.  

GERU_Logo_2.jpg

Jansdam 12

Wij wonen met elf jongens op de Jansdam 12 te Utrecht. Ons huis is in 2006 opgericht en was tot 2012 een bis-woning. Tot dan woonden er slechts zes jongens, maar na dat het beneden gedeelte erbij kwam zijn we met elf gaan wonen. Momenteel hebben we een ruime keuken, drie wc’s en twee badkamers waardoor we van alle gemakken zijn voorzien. In december vorig jaar kregen wij te horen dat onze huisbaas en tevens oudhuisgenoot ons huis had verkocht aan een Projectontwikkelaar. Hij heeft als doel om van ons huis en het pand naast ons binnen enkele jaren luxe appartementen te realiseren. Wij hebben nog steeds een contract voor onbepaalde tijd, maar hij heeft al nieuwe contracten tot maart 2024 op laten stellen. Deze weigeren we vooralsnog echter te ondertekenen omdat een contract voor onbepaalde tijd nou eenmaal veel minder voordeliger is dan een contract voor bepaalde tijd.

Jansdam_12.jpg
Jansdam 12

Oudergracht 255BIS

De afgelopen 5 jaar hebben wij het geluk gehad om te mogen wonen op een prachtige locatie aan de Oudegracht in Utrecht. Op basis van een tijdelijke vergunning konden wij met z’n achten in ons monumentale pand wonen, waarna de gemeente na verloop van tijd zou oordelen of de vergunning permanent zou worden verleend. Helaas oordeelde de gemeente een jaar geleden dat er in verband met de goede ruimtelijke ordening er geen plaats was voor nog een studentenhuis in de binnenstad van Utrecht en wij om deze reden onze woning zouden moeten verlaten. Tegen dit besluit van de gemeente heeft onze huisbaas toentertijd verzet aangetekend, maar helaas kon de geplande zitting niet doorgaan in verband met de crisis rondom COVID-19. Zodoende bleef het besluit om ons de permanente vergunning niet te verlenen staan en doordat de zitting geen opschortende werking heeft zouden wij eigenlijk afgelopen maand al ons huis uit moeten. Aangezien wij natuurlijk niet zomaar op straat kunnen worden gezet, is onze huisbaas gelukkig met de gemeente overeengekomen dat wij tot augustus 2021 mogen blijven, zodat wij in de tussentijd een nieuwe woning kunnen zoeken

Oudegracht_255bis.png
Oudegracht 255Bis

Duifstraat 1

Sinds 2013 hebben wij mogen genieten van een heerlijk huis dat in het centrum van Utrecht gelegen is. Plotseling ziet de toekomst van ons huis er wat minder goed uit. Aan het begin van dit jaar kregen we te horen van onze huisbaas dat ons contract opgezegd zou worden, en dat wij binnen 3 maanden op straat zouden staan. De rede hierachter bleef voor ons nog onbekend. Uiteindelijk hebben wij door het COVID-19 virus dit termijn kunnen verlengen naar het begin van volgend jaar. Nu is de zoektocht begonnen naar een ander huis waar we hopelijk met zijn allen goed terecht kunnen.

Duifstraat_1.png
Duifstraat 1