Update: wat jij als student kunt doen tegen het coronavirus!

Op dit moment verspreidt het Coronavirus zich in een razend tempo in Nederland. De afgelopen week groeide het aantal besmettingen in Nederland met een factor 1,3 per dag. Wanneer dit doorzet, zitten we over twee weken op 31.000 patiënten, bijna twee keer zoveel als Italië nu. Italië heeft daarnaast 5.090 IC bedden, 4,4 keer zoveel als Nederland (met slechts 1.150 bedden), en zelfs daar is een enorm tekort. Als wij in Nederland niets doen en de curve van Italië volgen, dan zitten we over een week in dezelfde penibele situatie. Zie deze duidelijke uitleg van NOS: https://youtu.be/6rqpRq7nkO8

Kunnen wij als studenten iets doen? 

Ja, dat kunnen we. Zorgen dat het virus zo min mogelijk verspreidt door sociale contacten te vermijden, door anderen (vrienden, familie) te overtuigen van de ernst en ze te verzoeken hetzelfde te doen. Dat is de verantwoordelijkheid die wij kunnen en moeten nemen.

Studentenhuizen 

Veel studentenhuizen in Utrecht en Nederland hebben besloten maatregelen te nemen tegen verspreiding van COVID-19. Dat wil zeggen wel gewoon inkopen doen bij de supermarkt en de hond uitlaten, maar zoveel mogelijk thuis blijven. Dus ook geen bijeenkomsten van welke aard dan ook, borrels, feesten, etc. Naast het feit dat u zelf besmet kunt raken, draagt u ook een grote verantwoordelijkheid tegenover de mensen om u heen die wellicht minder weerstand kunnen bieden tegen het coronavirus. Zoals het medisch hoofd van de IC in de Volkskrant van vandaag (14 maart 2020)  zei: “Al die mensen die nu nog naar het café gaan, moeten beseffen dat ik ze straks wellicht moet vertellen dat ik hun vader [of vrienden] niet meer kan opnemen.” Wij kunnen dit enkel oplossen als we dit allemaal oppakken!

Persoonlijk

- Klachten: wanneer u koorts (>38 graden) hebt in combinatie met hoesten of kortademigheid en in een RIVM risicogebied bent geweest, dient u contact op te nemen met de huisarts en dit meteen te melden via rector@usc.nl. Bij klachten dient u zo veel mogelijk sociale contacten te beperken. 

- Hygiëne:

  • Was regelmatig uw handen met voldoende water en zeep. Doe dit in ieder geval na wc-bezoek, voor de maaltijd en na het aanraken van gebruiksvoorwerpen in de publieke ruimte;
  • Raak zo min mogelijk de ogen, neus en mond aan;
  • Nies en hoest in de binnenkant van de elleboog of in een papieren zakdoek;
  • Gooi papieren zakdoeken na gebruik meteen weg;
  • Pas daarna goede handhygiëne toe; en
  • Schud geen handen.

- Houd de adviezen en berichtgeving van het RIVM (https://www.rivm.nl/coronavirus) en de GGD regio Utrecht (https://www.ggdru.nl/over-de-ggd/wat-doet-de-ggd/rampen-en-crises/coronavirus-in-de-regio-utrecht.html) in de gaten.

 

Wij willen u vriendelijk doch dringend verzoeken bovenstaand bericht met andere studenten te delen en het advies op te volgen.

 

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen