Concrete richtlijn voor studentenhuizen in quarantaine

Naar aanleiding van vele vragen over de concrete invulling van een ‘studentenhuis quarantaine’, hebben wij in overleg met de GGD en het RIVM een richtlijn opgesteld. Deze is als volgt:

 1. In de situatie dat iemand in huis positief getest is, bel de GGD. Dan volgt een contactonderzoek en dan wordt het gehele studentenhuis ingelicht door de GGD. Vraag te zijner tijd vrienden of buren om boodschappen te doen en de hond uit te laten. Informatie over leefregels en schoonmaken kunnen hier gevonden worden: https://lci.rivm.nl/informatiepatientthuis.
   
 2. In de situatie dat een huisgenoot (milde) klachten heeft, dan moet de persoon met klachten zoveel mogelijk op zijn eigen kamer blijven. Daarbij kunnen andere huisgenoten zonder klachten wel boodschappen doen of de hond uitlaten waarbij de leefregels van punt 5 zeker gelden. Adviezen over leefregels kunnen hier gevonden worden: https://lci.rivm.nl/verkouden. Mocht er een huisgenoot met koorts zijn, dan blijven alle huisgenoten thuis en gelden de volgende regels: https://lci.rivm.nl/informatiebrief-koorts-huisgenoot.
   
 3. Met betrekking tot relaties moet men een keuze maken: óf met de vriend/vriendin in quarantaine zitten óf niet. Zelfs al zijn beide studentenhuizen van het stel in quarantaine, heeft niemand van beide huizen klachten en ziet het bezoekende vriendje/vriendinnetje alleen zijn/haar vriend/vriendin, riskeert men de overdracht van besmettingen. Het doel is uiteindelijk om contact te vermijden. Dus maak een keuze: zie elkaar niet (buiten op 1,5 meter afspreken kan) of woon bij elkaar. Officieel overstappen naar het studentenhuis van de ander kan dus, als men daar dan ook blijft en als beide studentenhuizen op dat moment geen klachten hebben. 
   
 4. Hetgeen voor vrienden/vriendinnen geldt, geldt in zekere zin ook voor ouders. Woon of volledig bij je ouders of volledig in je studentenhuis. Reis niet op en neer, want ook hier is het uiteindelijke doel om contact te vermijden. Mocht je je ouders toch willen zien, spreek ook dan buiten af en houd minimaal 1,5 meter afstand. 
   
 5. Buiten ieders eigen quarantaine geldt te allen tijde dat men 1,5 meter afstand moet houden en de hygiënische voorzorgsmaatregelen moet volgen: https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden#nederland.

Wij hopen dat deze richtlijn duidelijkheid schept over een mogelijke aanpak in deze lastige tijden.

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen